Жіті ішек инфекцияларының алдын алу бойынша жадынама.
Жедел ішек инфекциясы-бұл адам ауруларының кең тобы. Оған мыналар жатады: дизентерия, іш сүзегі, А және В паратифтері, тырысқақ, сальмонеллез, энтеровирустық инфекциялар және т. б.
Инфекция көзі-науқас адам немесе жіті ішек инфекциялары қоздырғыштарының тасымалдаушысы. Жеңіл, тозған және асимптоматикалық нысандары бар науқастар басқаларға ең қауіпті.
Ересектер мен балалар ауырады, көбінесе балалар – 1 жастан 7 жасқа дейін. Барлық тіркелген жағдайлардың шамамен 60-65% балалар үлесіне тиеді.
Берілу факторлары тамақ, су, тұрмыстық заттар, ойыншықтар болуы мүмкін, жәндіктер (шыбындар, тарақандар) кейбір инфекциялардың берілуінде маңызды. Сондай-ақ, антисанитарлық өмір сүру жағдайлары, жеке гигиена ережелерін сақтамау, санитарлық ережелерді бұза отырып сақталған немесе дайындалған тамақ өнімдерін пайдалану өткір ішек инфекцияларымен жұқтыруға ықпал етеді.
Жіті ішек инфекцияларының алдын алудың негізгі шаралары:
1. Жеке гигиенаны сақтау, тамақтану алдында және дәретхананы қолданғаннан кейін қолды сабынмен мұқият жуу.
2. Жидектерді пайдалану алдында су ішу үшін тек қайнаған немесе бөтелкедегі суларды пайдалану.
3. Қолданар алдында жаңа піскен көкөністерді мұқият жуып, қайнаған сумен жуып тастау керек.
4. Тамақтану үшін термиялық өңдеуден өткен тағамдарды таңдаңыз. Тағамдарды, әсіресе ет, құс еті, жұмыртқа және теңіз өнімдерін мұқият қуырыңыз (қайнатыңыз). Тамақты ұзақ уақыт, тіпті тоңазытқышта сақтамаңыз.
5. Тез бұзылатын тағамдарды тек суық жағдайда сақтаңыз. Дайындалған тағамды бөлме температурасында 2 сағаттан артық қалдырмаңыз. Өткізу мерзімі өткен және суықсыз сақталған өнімдерді (тез бұзылатын өнімдер) тұтынбаңыз.
6. Шикі өнімдерді өңдеу үшін пышақтар мен кесу тақталары сияқты жеке ас үй аспаптары мен керек-жарақтарын пайдаланыңыз. Шикі тағамды дайын тағамнан бөлек сақтаңыз.
Осы қарапайым кеңестерді орындау жедел ішек инфекциясы ауруының алдын алуға көмектеседі және сіздің денсаулығыңыз бен жақындарыңыздың денсаулығын сақтайды!